Adaptation Blog

Op deze pagina vind je de blogs van Adaptation. Het doel van onze Blog pagina is om kennis te delen en te ontwikkelen over actuele en inhoudelijk onderwerpen op het gebied van Performance, Fitness & Health, Strength & Conditioning en Personal Development. Ook schrijven we blogs als verdiepende ondersteuning op andere producten en diensten die we aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn trainingskundige onderbouwing van trainingsschema’s en verantwoording van opleidingen en onderwijs

Wil je participeren in onze blogs? of wil je zelf een onderwerp inbrengen? Laat het ons weten via info@adaptation.nl

TEST: Adaptation Blog #001

Inmiddels zijn we in het Corona tijdperk aanbeland in het hart van de tweede lockdown. Een veeleisende periode waarin wij de vraag van klanten naar sport en bewegen steeds vaker horen maar ook steeds vaker als noodzakelijk zien. Vanuit een fysiologisch oogpunt zijn we acuut inactiever geworden hebben we een veelal zittende houding aangenomen met een enorme toename in beeldschermgebruik. Dit heeft in ieder geval substantieel effect op ons (fysieke) prestatievermogen wat zal dalen als gevolg van deze inactiviteit. Ons lichaam adapteert immers aan niets doen met als gevolg dat we goed worden in niets doen. Wat wellicht net zoveel of zelfs meer negatieve effect heeft is het vele zitten op dit moment. Ook hier zie je negatieve effecten als gevolg van een langdurige niet natuurlijke, passieve houding. Denk aan een verlaagde spierspanning, een verzwakt houdingsapparaat, (lage) rug en nekklachten en verminderde lenigheid en mobiliteit. Naast het fysiologische nemen we ook een psychologische belasting waar met effecten als stress, uitputting, burn-out klachten, angst, woede of gelatenheid. In alle gevallen kan sport en bewegen een middel zijn om negatieve effecten te voorkomen of tegen te gaan.

Omdat het voor velen lastig is om een sportfaciliteit te vinden zien we dat er veel zelfstandig buiten gelopen en gefietst wordt. Dit is natuurlijk heel mooi. Om de participatie van deze vorm van bewegen ter vergroten en de effectiviteit te verhogen zal Adaptation individuele sporters gaan ondersteunen met trainingsschema’s, tips en adviezen. We doen dit in het bijzonder voor een van onze opdrachtgevers CrossFit Nijmegen. Hun klanten kunnen binnen afzienbare tijd gebruik maken van onze faciliteiten. We zullen in de volgende paragraven uiteenzetten hoe een en ander in zijn werk gaat.

Wordt vervolgd..

TEST: Adaptation Blog #002

Straks weer opstarten na lock down

Veel atleten (maar ook recreantensporters) willen na een periode van gedwongen Corona rust maar weer wat snel aan de slag. Dit zien wij ook en we hebben veel kennis en informatie kunnen overdragen aan sporters na de lessen uit de eerste lock-down. We zagen na de eerste lockdown dat fanatieke atleten gelijk weer 3-4x per week aan de slag gingen met hun training! Dit is mooi maar kent ook risico’s die we eenvoudig kunnen beperken!

Waarom rustig aan opstarten?

Wanneer je (net als velen van jullie) de kennis en ervaring hebt om veel en pittig te trainen ben je in het algemeen geneigd om na een periode van rust de draad weer op te pakken waar je gebleven was. De kennis en ervaring is immers duurzaam. Helaas is de fysieke belastbaarheid niet zo duurzaam en weten we bijvoorbeeld dat kracht en snelheid na een periode van rust wel 20-50% kunnen dalen. Het UHV kan zelfs sterker dalen, tot wel 70-80% van de eerder geleverde prestatie. Dit fenomeen noemen we het duurzaamheidsprincipe, waar ieder mens aan onderhevig is. M.a.w. het prestatievermogen wat we opbouwen is NIET duurzaam. Denk ook maar eens aan astronauten die na een periode van gewichtsloosheid tijdelijk niet meer of minder goed kunnen lopen.

Is het duurzaamheidsprincipe erg?

Nee, natuurlijk niet. Het is een natuurlijk, biologische fenomeen wat reguleert dat een lichaam zich aanpast aan belasting (sterker worden of leniger worden). Maar, een lichaam past zich dus ook aan, aan het uitblijven van belasting (zwakker worden). Gelukkig is het duurzaamheidsprincipe aan te pakken door regelmatig, systematisch te belasten zonder al te veel pauzes.

Hoe nu opstarten?

Na een periode van rust of minder belasten, zoals tijdens een lock down, is het verstandig om de belasting rustig en geleidelijk weer op te bouwen. Een goede set richtlijnen zijn:

  • Begin de eerste 2-3 weken met 1-2 en later 1-3 trainingen per week; laat je lichaam voldoende herstellen tussen trainingen.
  • Laat je lichaam de eerste 1-3 weken weer wennen aan de intensiteit; bouw het op van ongeveer 40-60% van wat je kon naar 80-90% van wat je kon;
  • Maak de eerste 2-3 weken goed gebruik van aangeboden scalingsvarianten; Laat het lichaam geleidelijk wennen aan specifieke vormen, hoeken, snelheden, weerstanden en oefeningen.
  • Luister goed naar je lichaam, signalen dat je te snel gaat zijn o.a.: veel spierpijn, pijntjes in gewrichten, verhoogde hartslag, verhoogde temperatuur, meer honger dan normaal of juist niet en een verminderde weerstand….wat niet wenselijk is in deze Coronatijd.
  • Vraag hulp en ondersteuning van je eigen coach of mail ons: info@adaptation.nl

Wil je perse toch gelijk meer trainen? Wissel dan een wod of strength class af met een fiets of zwemtraining. Varieer dus tussen intensieve trainingen en extensieve- of hersteltrainingen.

Op basis van onze ervaringen zullen goed getrainde atleten m.b.v. deze richtlijnen en opbouw tussen de 4 en 8 weken weer op het oude niveau zit zonder blessures!

Meer weten? www.adaptation.nl of mail ons: info@adaptation.nl

Training 1-1-2021

A: Warming up
6 min run/bike @ 60-75% of HRmax, a tempo were you are able to speak.

B: 45 min endurance strength circuit:
B1: 2 min run/bike @ 80-90% HRmax
B2: 30 sec air squat @ 50% Max Test 30″/30″
B3: 2 min run/bike @ 80-90% HRmax
B4: 30 sec glute bridge – @ 50% Max Test 30″/30″
B5: 2 min run/bike @ 80-90% HRmax
B6: 30 sec v-sit ups @ 50% Max Test 30″/30″

C: Cooling down
6 min run/bike @ 60-75% of HRmax, a tempo were you are able to speak.

Training 1

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.